De naam Z-Index

z-index

Toen de databank activiteiten van de KNMP eind jaren 90 van de vereniging afsplitste is de naam Z-Index voor het bedrijf bedacht. De Z staat hierbij voor zorg. En Index om te benadrukken dat het om gestandaardiseerde lijsten ging voor de gezondheidszorg. Op deze manier kwam tot uiting dat de scope van de databank activiteiten breder werd. Van oorsprong was het een databank van en voor apotheken. Maar de visie was dat de databank onmisbaar zou gaan zijn voor ook andere dan apotheken. Met andere werden vooral de artsen, specialisten, zorgverzekeraars, farmaceutische industrieën en -groothandels bedoeld. De KNMP realiseerde zich dat die partijen dan ook invloed zouden willen uitoefenen op de inhoud en de vorm van die databank. Hiervoor is een commissie- en werkgroepen structuur bedacht en geïmplementeerd.

De naam G-Standaard

Het product KNMP-Geneesmiddelen databank is bij de start van Z-Index omgedoopt tot G-Standaard. De G was hierbij multi interpretabel. Het stond voor zowel geneesmiddel als geaccepteerd. Die acceptatie diende vooral verkregen te worden door een breder gebruik van G-Standaard. Voor de eindgebruikers was niet altijd duidelijk wat nu het verschil was tussen Z-Index en G-Standaard. Die gebruikte de namen nogal eens door elkaar heen. Zie voor een uitgebreide omschrijving van de G-Standaard de Wikipedia pagina. Over het farmaceutisch data platform is ook een blog beschikbaar. Klik hier voor deze blog.

Z-Index logo

Het logo bestond uit een soort langgerekte donker groene ponsband waarmee het machinaal leesbare schrift tot uitdrukking kwam. De groene kleur verwees naar de gezondheidszorg. Over de groene ponsband zat een zilverkleurige vierkante schuifmaat. Het idee was dat je door het vierkantje te verplaatsen je een andere selectie uit de grote databank kon maken. Op die manier konden naast de G-Standaard ook andere standaarden ontstaan zoals bijvoorbeeld een H-Standaard voor medische hulpmiddelen. Of een L-Standaard voor een database die het logistieke proces optimaal ondersteunt.